Friday, January 23, 2009

Couple

Nukilan bB sYasYa pada 11:07:00 AM
(ni aku forwardkan kt korang dari buletin di myspace ku..)

Ini hanya pandangan peribadi aku and pendapat aku tentang COUPLE di Malaysia khususnya kita orang Melayu.


Kenapa agaknya kita COUPLE? Kalu aku, aku COUPLE untuk mengenal hati budi sorg wanita untuk dijadikan calon isteri. Mungkin bg sesetengah individu mempunyai pendapat yang berlainan. Mungkin ada yang hanya untuk seronok2.


Aku melalui byk kali couple dan melihat byk juga couple2. Cume aku agak musykil dan pelik knp masyarakat kita mengangap couple sahaja…mcm satu ikatan yang sama erti dengan perkahwinan.Senang cite mcmni, bile seorang manusia tu dah bercouple dia seakan-akan perlu menutup segala ruang yang ada untuk mengenali dan mendekati lelaki@wanita len.
Atas alasannya kononnya untuk setia!! Adakah kita pernah pikir yang couple kite tu confirm dan semestinya jodoh kita????

Aku beri pendapat berdasarkan pengalaman aku dan manusia di sekeliling aku sendiri. Betol kita perlu berusaha untuk mencari jodoh..i admit it!! Tapi bukankah Tuhan dah nyatakan bahawa JODOH, REZEKI dan AJAL telah ditetapkan sejak azali lagi..Berada di sekeliling shabat2 yang mempunyai tanggapan mcmni buat aku xpaham kenapa??? Adakah kita xpercaya pd jodoh?? Kalu dah mmg ditakdirkan dia bukan jodoh kite, ko berusahala 1000x skali pon..Ia tetap xkan jadi..Ko couplelah 100 tahun skali pon, ia tetap xkan kekal..Ini tidak, dalam tempoh couple, xleh ada rahsia(kononnya), bile rapat ngan org len xbleh, marah la, jeles ar, itula, inilah…Kenapa semua ni jadi?? Penah x kita pikir?? COUPLE tu same mcm dah KAWEN ar plak!! Segala kebebasan sudah xda lagi..Ini merupakan persepsi masyarakat sekarang,kenapa?? Kononnya atas dasar SETIA dan CINTA..

Tapi cuba kita tgok kebelakang sejenak. Zaman tok nenek kita. Diorg dijodohkan oleh keluarga. Tapi majoritinya kekal smpai ke anak cucu..Tapi zaman skrang yang kawen atas dasar couple dan cinta hanya mampu bertahan 2,3 tahun. Paling lama belasan tahun. Hanya segelintir yang smpai ke anak cucu..Penah kita pikir kenapa?? Dah couple bertahun2 bagai nak mampus tapi kawen xkekal sepanjang hayat.


Aku melihat ni dalam generasi aku skarng..Kita marah bile org kate mcm budak2. Tapi pada hakikatnye umor kite sahaja yang meningkat tapi pemikiran kita masih lagi kanak2. Penuh dengan angan2 dan fantasi yang menarik. Tapi kita xsedar dunia yang sebenar xmcm tu. Aku sendiri penah buat bende yang same. Mcm bila dah couple dengan seseorg, org len dah xbleh kaco. Tapi sampai satu mase aku sedar..Sape kita nak halang kebebasan individu laen??? Lainlah kalu die dah mmg milik kita. Bile aku ckp dengan kawan2 yang laen, ramai jugak yg xdpt trime..kenapa?? sikap dan mentality masyarakat kita..ni la sebabnye.. Kita dah leka dan terpengaruh dengan cerita2 cinta di TV!!! Yang kononnya ‘happy ending’..

Sedar xsedar bende2 ni la yang buat ramai perempuan bunuh diri, minum racun, gila and stress bile putus cinta. Yang lelaki plak, pun same bunuh diri..lagi teruk sanggup bunuh ex-gf tuk balas dendam!! Sebab apa?? Sbb kita xpercaya pada jodoh. Bile kita dah tutup pandangan pd org len di sekeliling, kita xkan ada pilihan. Kita cuba pujuk diri sendiri dengan meyakinkan dialah satu2nya tuk kita tapi kita xsedar kita tipu diri sendiri.


Ini hanya pendapat aku mengenai COUPLE dalam masyarakat kita. Xsalah untuk berusaha tapi biarlah berpada dan tidak melawan takdir. Bila dah putus baru ckp ‘dah xde jodoh’….tapi time couple mcm2 la kehendaknya. So give some space to ur self and ur partner. Kalu die mmg tuk kita, terpisah ke barat dan timur pon mesti ada jodoh. Selagi kita percaya pada TUHAN. Hidup hanya sekali dan masa yang berjalan xdpt nak dibalikan. Buat keputusan dengan AKAL, bukan dengan HATI. Maaf kalu ade yang terasa, sekadar berkongsi pendapat. Assalamualaikum..

14 kumen on "Couple"

penjenayah.merah.jambu. on January 23, 2009 at 12:31 PM said...

aah la,aku eran..
ade kwn aku bile dah kapel,24/7 ngan balak je..
org len nk kwn pun tak layan langsung..
nk ajak discussion pon payah..
huih,takot sgt kat gf/bf masing2..
asenye tuh bkn care nk buktikan kite setia kan..


err..aku smpai skang terpikir..
nape aku kapel ha?
tlg jwbkan..

eveque on January 23, 2009 at 1:03 PM said...

for sengetians, mmg tak akan dpt kawen.. so is it okay if kite tak loyal to partner kite just sbb kite mmg tak blh kawen ngan dia..?

kdg kdg sy terpk jugak, org straight yg bercouple nie, kawen tak lame sbb life derang b4 kawen pun same mcm dah kawen.. 4 tahun bercouple (tp mcm kawen), pastu setahun kawen dah divorce..

org dulu, kawen (first 4 years mcm bercouple) + next maybe 5,6 years baru mcm berkawen.. sbb tu tahan lame kot..

just my 2cents..

:)

***dee*** on January 23, 2009 at 3:54 PM said...

ini pendapat dee..
tentang apa itu couple...
xkira lah dengan sapa kita..kapel yg penting kita kena pandai bawa diri...
memang betul apa yg dalam artikel tue kata...
kadang2x kita setia bagai nak rak..
berchenta dengan dia..
setia dengan dia..
tapi akhirnya habuk pon xder...
napa habuk pon xder coz kita nie bukan Yang Maha Esa untuk tunjuk eh2x aku kapel nie dialah jodoh aku sampai bila..
korg tahu ker tue jodoh korg xkan..???
kadang2x org yg kita kapel n setia ngn dia akhirnya bukan dia yg bersama kita tapi kadang2x org yg baru kenal tak sampai 3 week itu yg jadi jodoh kita..
tue my opinion lah...:)

Irine Nadia MaRceLLo on January 23, 2009 at 5:22 PM said...

x nak couple rr...nak clash tewoss...agagagaga

szusz on January 23, 2009 at 8:47 PM said...

god works in mysterious ways :)

bB sYasYa on January 24, 2009 at 10:45 AM said...

uish adek irine..
trus xnk kapel?
snggup ke meninggalkan adek nabil tue?hehehehe

bB sYasYa on January 24, 2009 at 10:55 AM said...

yup..
mmg ssh nk ckp pasal cinta,couple n kawen ni..
satu benda yg sgt besar n luas utk diperkatakan..
for me...if kte dh couple wif someone,kte stil leh kwn ngan org len..begitu gak dgn dia..msng2 ade hak msng2 utk idup dowg...tp harus la tau jge btsannya kwn tue...mmg kte xtau kte couple dgn someone tue smpai ble..smpai ke jinjang pelamin or x..tp kte harus gak utk brusaha agar perhubungan yg kita bina akan brkekalan selamanya...
even kte tau jodoh tue mmg dh ditetapkan utk kte,kte kne gak brusaha utk crk jodoh tue...
if xcrk,mane kte nk tau kan??tp semuanye biarla berpada2..
walau ape pun..terpulang pd setiap individu nk mencorakkan idup dowg..nk mencorakkan hubungan cinta dowg...life masing2kan?hehehhe ~_~

h[i]k[A]R[i]© ☂[x]O[x]O☂ on January 24, 2009 at 7:08 PM said...

Salam..
so far dr apa yg aQue bc,
kapel itu haram dlm islam...
Wallahualam.. ;p

queenrara on January 26, 2009 at 2:01 PM said...

ahaha ;]
tak elok lah cmni
orang couple ikut cara masing2
semua orang ada perasaan cemburu
pasal takboleh kawan dgn org lain tu,
kadang2 ada orang ambil kesempatan,
bf/gf bagi kawan dgn org lain,
mula lah berlebih lebih.
setakat btl2 berkawan mmg tak salah
tp ikut cara masing2 couple lh ;]
kita takboleh pertikaikan
atau mewujudkan pertanyaan
"untuk apa kita couple"
zaman dah berubah, dunia dah maju :)
janganlah bandingkan zaman dulu dgn skrg, kalau membanding2kan, sampai bila nak maju?

bB sYasYa on January 26, 2009 at 2:16 PM said...

sngt setuju dgn cik queenrara..
pape pun trpulang pd setiap individu k ~_~

Capo Grande on January 29, 2009 at 7:16 PM said...

giler panjang2 komen pasal topik kapel2 ni...mcm menarik perhatian ramai la....hohoho

bB sYasYa on January 30, 2009 at 5:04 PM said...

so taknak komen ke en capo?

Capo Grande on February 1, 2009 at 11:32 AM said...

no comment...sumer org ada hak masing2...

bB sYasYa on February 1, 2009 at 5:26 PM said...

yup2..
setiap owg ade hak masing2...
terpulang pada anda.. ~_~

 

Empty Life Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez