Sunday, May 31, 2009

Merajuk?Bagaimana nak pujuk? * Request by Me*

Nukilan bB sYasYa pada 11:26:00 AM 14 kumen
:girl_5:Semalamkan..Ade orang tu kan...
Cik partner dia merajuk..Huuuu...
So dia minta bb bagi tips utk pujuk cik partner....

Ni bb dapat dari tenet...
Sila hayati & amati ye.. hehehehe

Saya percaya setiap pasangan akan mempunyai masalah ini. Tidak kira sama ada anda telah berkahwin ataupun sedang berkapel. Jika tidak berlaku merajuk dalam perhubungan, bukan perhubungan maknanya. Tetapi, sekiranya si Dia merajuk. Apakah yang anda akan lakukan?
Kenapa merajuk?


Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.

1. Cemburu
Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.

2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.

3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza — merajuk.

Bagaimana nak pujuk?

Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.

1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.

2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.

3. Ucapkan kata-kata “manis”

Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini.

4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha…tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.

Seperti yang saya katakan tadi, tips-tips ini bukanya langkah-langkah tetapi merupakan panduan bagi anda dalam memujuk pasangan anda. Mungkin ada di antara tips ini tidak sesuai dilakukan kepada pasangan anda tetapi tips ini mungkin berjaya membuatkan si Dia tersenyum.



Semua tu bb setuju..
Tapi mengikut bb la, time tengah marah, hati tengah panas, & merajuk, buat pe pun tak jalan...
Kadang2 bb off hp trus..So camne nak pujuk if nak contact pun tak dapatkan?
So biar dulu dalam sejam dua....
If dia off hp, confirm lepas sejam dia akan onkan semula..
Melainkan dia tido..Sebab bb salu camtu..Haahha..

So bila dah tunggu sejam dua, cuba la cara2 di atas..
Insya allah dia boleh lembut hati semula...Tapi setiap orang tak same ka..
So pandai2 la handle yek! :P

Saturday, May 30, 2009

Just call my name

Nukilan bB sYasYa pada 9:04:00 PM 13 kumen
dh mkn?
:girl_3:Bb memang punya banyak nama panggilan sejak dari kecik lagi...
Panggilan berbeza2 dari waktu kecik2, sekolah, masuk U, keje...
Memang banyak la nama2 yang tercipta..
Mari bb senaraikan :

Embong : Ini nama panggilan bb mase kecik2 dulu...
1st time bb bagitahu orang len secara umum!
Family tak panggil embong, tapi sedara mara yang panggil camtu termasuk la atuk & nenek sebelah ayah..
Until now, atuk & nenek stil panggil cmtu. Sedara mara je tak..
Mayb sebab dah besar & macam tak sesuai je nama tu..
Asal usul panggilan ni? Seingat bb la, nama ni melekat kat bb sebab bb suke mkn ikan kembung.Hari2 nak makan ikan tu.. :P

Ida : Nama ni digunakan oleh sedara mara sekarang. Lebih ayu gitu..Hahahhaah
My 1st peng panggil Ida sebab dia kenal bb dari kazen dia yang berkawan dengan kazen bb..
Owh..agak geli ye!

Angah : Owh.ini panggilan rasmi di rumah. Ade juga sedara mara yang panggil dengan panggilan ini...

Syahida : Nama ni memang universal & ramai yang panggil bb dengan nama ni.
Start from primary skewl until 2ndry skewl.
Tapi time skewl dulu, setiap tahun, dalam kelas mesti ada 2orang nama syahida.
Naseb baek la mereka2 yang bernama syahida itu dipanggil syidot..Bb tetap syahida..Hehehe

Sya : Mase masuk UTHM, guna nama sya sebab nama ni ringkas.
Tambah2 mase memula perkenalkan diri kene buat trademark.
So bile nama panjang2, macam tak best plak dengan trademark.
Kat UPM pun guna nama sya gak..

Syasya : Nama ni dapat masa kat UTHM gak. Kawan baek bb si LYNDA tu yang bagi..
Bile dia sebut syasya, tonenya manja & gedik ckit...
Bila borak2 bese, dia akan panggil sya..
Tapi time gedix2, panggil syasya...
Kat UPM, ade senior aras tu pun panggil syasya..

Bb : Nama ni ex boy mase kat UTHM yang bagi.
Tapi nama tu melekat sampai sekarang even dah lame putus dengan dia.
Sebabnya bb guna nama ni kat FS n MS juga..
Penah nak tukar nama kat FS n MS tu..
Tapi ramai plak orang tak kenal...
So stil guna nama bb syasya tu la until now.

Shida : Nama ni mase keje kat Mc Donald dulu..
Entah macamane la manager tu tulis nama..Dari syahida jadi shida..
Name tag pun nama tu.So semua staf panggil shida la..
Mase keje kat KFC & pusat pakaian hari2 pun dowg letak nama ni..Taktahu la nape..

Syidah : Nama ni dapat masa keje sekarang. Masa keje ni memang macam2 nama wujud.
Syahidah, syidah, suhaida...

Adek manis : Owh!Ada sowg staf di opis panggil saya dengan panggilan ini..Dari seorang yang panggil, menjadi banyak...

Budak kecik : Ini pun diberikan oleh sowang staf di opis..Turut digunakan oleh seorang blogger yang turut memanggil saya Bantal Peluk Panas

Friends

Nukilan bB sYasYa pada 3:55:00 PM 8 kumen
Cinta bermula dari mata..
Tumbuh dihati..
Dan berakhir dengan airmata..:07:

Tetapi sahabat bermula dengan senyuman..
Tumbuh dengan kesefahaman ..
Dan berakhir hanya dengan kematian:12:

Friday, May 29, 2009

1 message received

Nukilan bB sYasYa pada 11:53:00 AM 11 kumen
Cuba melupakan seseorang yang kita cintai seolah-olah cuba mengingati seseorang yang belum pernah kita jumpa. Kerana dia yang sanggup bercinta juga yang paling banyak menderita. Tidak semestinya yang kita cintai itu adalah yang mesti kita miliki. Mungkin juga dia yang mesti kita lepaskan. Hanya dengan hati kita boleh lihat sejelas-jelasnya, apa yang terpenting tak kelihatan di mata...


Tetiba pagi ni bro riez bagi mesej ni....Thanks ye bro....

Thursday, May 28, 2009

Tomp n me

Nukilan bB sYasYa pada 1:57:00 PM 13 kumen
Entry bowling takde pict Tomp..
So untuk membalasnya, saya dengan ikhlas aty publish pictures candid saya dan tomp yang di snap oleh my sis...
Lokasinya adalah Alamanda..
Tarikh 25 Mei








Pictures...

Nukilan bB sYasYa pada 1:12:00 AM 24 kumen
Pagi2 ni takde keje..(selaen chat dengan someone)...
bb pun try la masuk 1 website yg bb jmpe kat dlm majalah td.
Tengok macam best je..
So try2 la kan..
Hasilnya, kuar la pict2 kat bawah ni
Nak buat gak?Sila ke website ni ye

www.befunky.com









Nice kan? ^_^

Wednesday, May 27, 2009

My visitor..

Nukilan bB sYasYa pada 7:33:00 PM 4 kumen
Semalam saje je copy live traffic feed ni...Semuanya dari negara luar..huhu..Sekarang blog dh private..So xde la nak dapat visitor dari luar... ^_^




Bowling Alamanda

Nukilan bB sYasYa pada 1:15:00 AM 14 kumen
Ajak ak.a RAZAK dari semalam duk ajak men bowling..
Semalam lepas makan kat alamanda, sempat lagi dia usha tempat bowling tu.
Untuk tidak menghampakan dia, malam ni g la men bowling kat alamanda..

Gurls hanya my sis n me je..
Yang laen tamo join..
Time datang tu, memang dah ramai orang even ase macam dah awal dah kami sampai..
Kene tunggu turn agak lame la...
Kira2 sejam..
Nak men crosslane pun xdapat..
Terpaksa la 1 len men 6orang..
Lantai plak licin..
Pape pun, memang enjoy la..
Len kali kite g lagi ek!


Ramai orang




Salim



Bujang



Ajak



Syaz



Syaz & syasya



1st game


2nd game..

If xjelas, sila zoom sendri ek..Heheheh..

A = Ajak
S = Salim
B = Bujang
S = Syasya
S = Syaz a.k.a my sis

T = Tomp

Makan Free!

Nukilan bB sYasYa pada 1:07:00 AM 15 kumen
Saje letak pict makanan yang bb makan time kursus ni..Hehehhe...
Ade lagi makanannya..Update later ek!



Juadah lunch semalam..Ade ayam sebenarnye..Tapi dah terlindung..Heheh



Juadah waktu lunch tadi







Macam oti kan??Tapi bukan ye...



Zoom bagi besar cikit...


Yang ni memang sedap!Tapi manis la...

Im here rite now!

Nukilan bB sYasYa pada 12:42:00 AM 4 kumen
Dah 2ari bb stay kat sini. Kat mane? RAHSIA LA!(cuma incik je tau :P)
Tapi tadi petang baru sempat nak snap2 sebab sambil tunggu gurl2 yg laen tu bersiap untuk ke pasar malam di Persint 2..Semalam agak bz ckit..Heheheh
Best gak la duk sini..Sampai sesat2 semalam..Hahahah
Tapi naseb baek la time nak g tempat berkursus, ade transport jabatan datang amek..Hehehehe



Ni view dari depan..Ade lagi nak tunjuk..Nanti ek




Saya di asrama




Belakang tu ada tasek..Leh nampak JPM..Ade court tenis, bola tampar n macam2 la..Pagi tadi ade orang jogging kat sini




Gediknye my sis..Yang len masih cool untuk dipanggil candid..Hehehe..
Banyak ikan kat tepi tu..CANTEK!




Ajak, me n my sis..Gile laga kaki...Ikan2 kat bawah tengok je..Hehehhe



Bincang2 pasal plan nak g men bowling malam nanti...



Tunggu yang laen bersiap..




Pasar di Persint 2.Sempat snap ni je sebab sampai2 je gerimis yang agak lebat...

Tuesday, May 26, 2009

Update?

Nukilan bB sYasYa pada 11:09:00 AM 26 kumen
Ramai plak tanya bb nape dh lame xupdate..
Bkn bb xon9 pun..
Tiap2 ari on9 kat tmpt bengkel ni
kat bilik penginapan pun on9..
Buka blog..blog walking...
cuma malas nak update je..
Nak bagi peluang pada sesape utk bagi emel dowg kat entry lepas..
Tunggu la bile bb dah buat private blog, bb update ye
Dont miss me :P
Rabu ni bb nak tengok wayang kat alamanda..Tiket dah beli semalam...Huuuu....SUKEEEE!

Thursday, May 21, 2009

Private Blog?*Give me a comments*

Nukilan bB sYasYa pada 10:35:00 AM 22 kumen
I wanna make my blog private..
Maybe starting 01 June 2009
For those yg stil wanna read my blog,
please give ur email...
Next week i offline bcz attend bengkel di Putrajaya seminggu..
Sekian, Terima Kasih...
P/S: like bluefroggie said to me :
"theres always a reason y the blog is being private by the owner
if u want the excess, just ask and dont simply use others id to excess those blog..by the way... we got sitemeter to detect la bongok..we know where u came from..."

Wednesday, May 20, 2009

Tag & Award from Capo Grande

Nukilan bB sYasYa pada 9:00:00 AM 7 kumen
Tag & award dari Encik Capo Grande
Thanks ye..Jangan lupa janji anda untuk kek di secret recipe & vcd P.S I Love u ^_^
Peraturan nak jawab tag ni ialah:
1. Copy badge "2009 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di
blog anda.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini
kepada anda.

@>--Capo Grande--<@

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri
sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1)Suka lepak kat MPH Mid Valley - Penah duduk sensorang kat
situ untuk jangkamasa yang agak panjang. Baca macam2 buku
& tengok gelagat orang. Tapi saya sangat jarang membeli
buku..huhuhu...Sekarang tidak punya peluang untuk melepak di
situ lagi..Bertukar ke tempat lain pula

2)Makan - Even badan kecik molek saje, tapi saya kuat
makan ye. Jika tidak percaya, sila tanya pada my sis. Dia
sendiri tidak mahu tanya saya jika makanan itu sedap or tidak
sebab saya pasti akan jawab sedap semuanya..Heheheh

3)Suka jalan2 - Tidak kira ke pusat membeli belah, pantai,
tasik or sebagainya. Jika anda mahu cari seorang yang kaki
jalan, cari la saya..saya on je..Hehehhe

4)Tv - Dulu saya sangat suka tengok tv sampai ke marah
dengan my mum.Tapi sekarang, even ade mase free, dah jadi
malas nak tengok.Jangan la anda bertanya bila siaran untuk
sesuatu cerita itu pada saya sebab saya memang tak
tahu..Huuu

5)Internet - Owh,saya memang susah hendak berpisah dengan
internet. Susah jika tiada internet sebab macam2 benda saya
tidak dapat buat. Check emel, chating, update blog dan juga
kerja saya

6)Kerja - Even saya belajar dan bekerja dalam bidang IT,
banyak benda yang saya sangat tidak tahu. Contoh macam
prob computer or system, saya memang blur!Hampeh tol kamu
ni bb!!

7)Sport - Saya jarang bersukan. Sukan yang saya pernah main
adalah tenis dan bowling.Tapi sekadar suka2 dan
main2.Hehehe..Sekarang sedang cuba berjinak2 dengan
badminton.Itu pun disebabkan kerja.Huu

8)Peramah - Yes!saya sangat peramah ok..Kawan2 saya
sendiri menyatakan saya sangat peramah. Saya juga risau
dengan sikap peramah saya ini.

9)Pink - Suka pink!Anda sendiri boleh nampakkan?Tapi mase
sekolah dulu saya suka biru laut.Aiyak, jadi lalang la anda ni bb
^_^

10)Cinta - Hal ini semakin pudar di dalam hati saya buat masa
sekarang...

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan
menyatakan nama mereka di blog

* Ted
* Me
* Sis Syahza
* cik Jannah
* bluefrroggie
* death luver

5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan
komen yang menyatakan:
"anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan
award anda"

Tapi saya malas la nak melawat.Anda boleh bace kat sini kan?Heheheh

Award from de[a]tH[L]uV[e]r d[i]a[r]Y

Nukilan bB sYasYa pada 8:32:00 AM 6 kumen
Dapat dari
de[a]tH[L]uV[e]r d[i]a[r]Y

Thanks a lot ye dear ^_^

Nak pass award ni pada

* Ted
* Me
* cik Jannah
* Shark
* Bluefroggie
* dark angel
* sis syahza

P/S: Me & Shark telah pass back dis award pd bb..THANKS ^_^

Tuesday, May 19, 2009

Bunkface

Nukilan bB sYasYa pada 12:14:00 PM 16 kumen
Ahad malam, adek ajak p dataran pahlawan...Dia kata bunkface ade perform..
So bb follow je la dowg..
Memang betul ade..B4 dat The Times perform tp bb xsempat nak tengok..
Dowg but persembahan sempena Ulangtahun yang pertama Menara Taming Sari yang bb tak dapat naek lagi sehingga ke hari ini..Huuu ^_^
Sempat gak la bb layan 4lagu dowg...Lagu revolusi, situasi, silly lily & satu lagu baru dowg untuk album akan datang..











Video ni takpayah la nak layan sangat..Almaklum la guna hp bese..Hehehehe

video



video

Outdoor Xtvt

Nukilan bB sYasYa pada 8:31:00 AM 11 kumen
Ahad lepas, member2 ajak g tasek kat ayer keroh ni..
Bb pun join je la. Agpun bosan kat umah.Housemate semua keje..
Best gak la tempat tu..Memberi ketenangan & macam2 aktiviti leh bt kat situ..
Tapi ada benda yang bb nak buat, takdapat..Sebabnya takde orang nak teman..huuuu :(

Senarai aktiviti yang ada beserta rate nye

Ni baru separuh dari view sebenar


Adek, boy, nadia n kawan nadia nak buat benda ni..Tapi kene tunggu giliran lame sangat plak


Naz & shaz g maen kayak






Gelagat naz & shaz yang sempat dirakam



Bb dapat men benda ni je :P

 

Empty Life Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez