Thursday, June 25, 2009

Pedoman Berkasih Sayang

Nukilan bB sYasYa pada 11:31:00 AM
Jika kamu memancing ikan, setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu. Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja. Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.
Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang. Setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya. Janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja. Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu.
Jika kamu menadah air biarlah berpada, Jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar keperluanmu. Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi.
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya.
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan dan berkhasiat. Mengapa kamu berlengah cuba mencari makanan yang lain. Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu. Menyayangimu dan mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak kamu akan kehilangannya dan apabila dia menjadi milik orang lain kamu juga yang akan menyesal.

"apabila dia pergi barulah kita tahu bahawa ia bernilai utk kita"

7 kumen on "Pedoman Berkasih Sayang"

bluefroggie on June 25, 2009 at 11:46 AM said...

beautiful...

bB sYasYa on June 25, 2009 at 11:47 AM said...

yes!agree!

sHe~ on June 25, 2009 at 3:27 PM said...

yer..sgt meaning..
suka baca :)

siput_uda on June 25, 2009 at 4:32 PM said...

bb amek tagged kat page saya yerk..

bB sYasYa on June 25, 2009 at 4:37 PM said...

to she -->yup2..me too..

to siput uda-->okeys..thanks ^_^

wid on June 25, 2009 at 4:44 PM said...

sangat bermakna..
sangat puitis..
memang bila kita hilang ia rasa sgt bernilai bila satu masa kiter pon xsanggup utk lupakan..:)

bB sYasYa on June 25, 2009 at 4:58 PM said...

betul incik wid ^_^

 

Empty Life Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez